Uit-tips

De Kiekkaaste – Buitendijkse vogelkijkhut

De Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland, waar je een goed uitzicht hebt op de slikvelden van de Dollard. Een goede plek om honderden bonte strandlopers te zien, of andere op het slik naar eten zoekende vogels. Soms worden op de kwelders fraters, zeehonden en bruinvissen waargenomen.

De zeedijk stopt in het oosten van Groningen bij Nieuwe Statenzijl. De getijdenrivier de Eems mondt uit in de Waddenzee op de grens tussen Nederland en Duitsland. Zoet en zout water komen in dit stukje UNESCO Werelderfgoed bij elkaar. Dit zorgt voor een bijzonder landschap met planten, vogels, vissen en andere dieren die nergens anders in de Waddenzee leven. Vanuit de vogelkijkhut zie je hoe water en land in elkaar overgaan en hoe de kwelder regelmatig onder water staat.

De kiekkaaste is goed te bereiken met de auto ongeveer 20 minuten, maar ook met de fiets goed te bereiken. Maak een mooie fietstocht enkele reis ongeveer 23,5 km door de mooie polders heen om bij de kiekkaaste te komen . Vanaf de dijk is het ongeveer nog een 15 min lopen naar de kiekkaaste. Neem plaats op het terras van Bakje Doen voor bv koffie en wat lekkers.